Brunov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako správne spať

Spánok je jedna z najdôležitejších častí dňa. Určuje naše zdravie, ale aj naše rozpoloženie, náladu a prístup k životu. Kto nespí dobre, nevie sa sústrediť v práci a má celkovo horšie výsledky.
Spánok je jedna z najdôležitejších častí dňa. Určuje naše zdravie, ale aj naše rozpoloženie, náladu a prístup k životu. Kto nespí dobre, nevie sa sústrediť v práci a má celkovo horšie výsledky.

Spánok

Spánok sa nedá privolať nasilu a narýchlo. Unavení a zdraví ľudia zaspia najlepšie... ale čo keď spánok neprichádza? Doporučuje sa pred ním si dať dobrú teplú sprchu, pretože telo pri sebaochladzovaní sa spí lepšie.

Je dobré mať pevne stanovenú dennú rutinu - telo navyknuté na určitý biorytmus funguje ako hodinky, vie čo kedy príde. Je dobré tiež nespať príliš naobliekaný (v zime treba samozrejme dostatočne kúriť). Je lepšie spať vyzlečený a mať teplé prikrývky ako spať oblečený a mať nedostatočnú posteľnú bielizeň. Keď chcete pyžamo, tak najlepšie prírodné a vlnené, také si ľahko poradí s potom a ľahko sa perie.

Je dobré striedať pri spánku polohy, ale treba sa vyhýbať spaniu na bruchu alebo krkolomným pozíciám. Ak už musíte spať na bruchu, dajte si pod neho mäkký vankúš. Vankúše sú inak veľmi dôležité - vravia to aj v teleshoppingových reklamách. Majú pravdu, hoci nie vždy predávajú ozaj dobré vankúše. To isté platí pre periny - mali by obsiahnuť celé vaše telo. Najlepšie sa spí vo vlastnej posteli - a v pekne zariadenej a hlavne čistej spálni. S porobenou robotou a splnenými povinnosťami.

Obmedzte svetlo v izbe - to znamená vypnúť hordu elektrotechniky, čo máme. Napríklad tablety, alebo aj televízia svieti vo vypnutom stave, rôzne pohotovostné displeje, router na internet vám môže v noci robiť hotovú diskotéku a podobne. To isté platí pre zvuky - na dobrý spánok nepotrebujete žiadne ruchy.

Pred spánkom sa neprejedajte, ale ani prázdny žalúdok vám nezlepší spánok. Ideálne je dobré mať v sebe niečo ľahšieho, čo môže telo tráviť. Počas spania sa obecne tráviť najlepšie, lebo telo smeruje svoju energiu hlave sem. To, že nemáme piť kávu a podobne určite pripomínať nemusíme.

Zdravie a šport | stály odkaz

Komentáre

  1. Spanek
    Zdravím když je tu řeč o zdravém spánku chtěl jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s takovou matraci https://eco-matrace.cz/18-tastickove-matrace jako jestli jsou lepší než třeba s paměťovou pěnou? Nebo mi nějakou lepší matraci doporučit. Pro klidnější spanek, budu rád za každý tip. Diky
    publikované: 13.07.2021 14:22:48 | autor: Simon (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Kosmetika a spánek
    Souhlasím a zároveň myslím, že na spánek má vliv mnoho faktorů, od naší pohybové aktivity přes den, stravu, denní režim, povolání, až třeba po zdánlivé maličkosti, jako je kosmetika, kterou používáme. Právě proto si myslím, že sáhnout třeba po něčem takovém - https://www.naqed.cz/ rozhodně není chybou, i přesto, že js zatím nic zrovna z toho eshopu nevyzkoušela, a proto budu ráda za jakéhokoliv doporučení :)
    publikované: 12.04.2022 11:17:11 | autor: Hana (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Matrace do postýlky
    Dobrý den koupila jsem pro naše vnouče dětskou postýlku, teď do postýlky sháním kvalitní matračku. Na internetu na těchto webových stránkách https://bonio.cz/141-vybaveni-do-postylek jsem objevila několik matrací, které by se hodily do postýlky. Ale nemám s těmito webovými stránkami zkušenost, ráda bych věděla máte-li někdo z Vás zkušenost. Děkuji. Z pozdravem. N
    publikované: 04.05.2022 08:16:48 | autor: Naty (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014