Brunov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo má obsahovať životopis pri uchádzaní sa o prácu

O životopisoch sa popísali už stohy papierov a internetových diskusií, ale stále sa nájdu ľudia, čo tieto veci neovládajú. Tak v skratke ešte raz - čo by sme v tom "CV" mali mať?
1. Kontaktné údaje meno a priezvisko, titul - nepoužívajte iniciály ani oslovenie ako pán, pani, slečna adresa - nezáleží na tom, či uvediete adresu trvalého či prechodného bydliska. Dôležité je, aby bola aktuálna pre korešpondenciu s novým zamestnávateľom telefón - uveďte jedno telefónne číslo (mobilu alebo pevnej linky), na ktorom budete zastihnuteľný e-mailová adresa - dôležitý údaj, ktorý veľa napovie o vašich základných počítačových a internetových znalostí. Ak e-mailovú adresu ešte nemáte, odporúčame vám si ju čo najskôr založiť. V žiadnom prípade neuvádzajte pracovný e-mail ako napríklad novak@názevfirmy.cz Môžete uviesť dátum a miesto narodenia, štátnu príslušnosť či stav - nie je to však povinné a ich rozsah by nemal prekročiť rozsah informácií uvedených v rubrike Pracovné skúsenosti.
2. Vzdelanie Údaje o vzdelaní i kariéry začnite od konca (doktorandské štúdium, vysoká škola, stredná škola). Uvádzajte časové údaje - od kedy do kedy ste študovali, názov a sídlo školy, kde ste študovali, odbor, spôsob ukončenia školy (štátna skúška, maturitná skúška, atp.) Ak ste len začali študovať, napríklad na vysokej škole, môžete to uviesť v životopise. Základnú školu neuvádzame, lebo jej absolvovanie sa považuje za samozrejmosť.
3. Pracovné skúsenosti Opäť začnite od konca. Zamestnávateľa totiž obyčajne zaujíma stav v súčasnosti niekoľko rokov dozadu. Je potrebné uviesť, odkedy dokedy trvalo zamestnanie, názov zamestnávateľa, miesto, názov pozície. Ten zvyčajne býva dosť všeobecný (napr. Asistentka, sekretárka) a zamestnávateľ si nevie presne predstaviť, čím ste prešli. Preto tiež stručne uveďte náplň práce - okruh pracovných úloh, kompetencie, aké najdôležitejšie projekty ste riadili. Ak ste v jednej firme pracovali na viacerých pracovných pozíciách, uveďte najskôr firmu a pod ňu pracovné pozície v chronologickom poradí od poslednej pozície po najstaršie. V tejto časti sa uvádza i materská dovolenka, respektíve evidencia na úrade práce. Ak ste sa na úrade práce evidovali kratšie ako pol roka, nemusíte evidencii na úrade práce uvádzať. Pol roka medzi jednotlivými zamestnaniami zanikne. Ak ste boli evidovaní dlhšie, už sa uviesť musí - inak by v nadväznosti jednotlivých rokov v životopise vzniklo "biele miesto".
4. Ďalšie vzdelávanie Uchádzači o zamestnanie na údaje o ďalšom vzdelávaní často zabúdajú. Sú však dôkazom ich záujmu o zvyšovanie kvalifikácie a o prehlbovanie vlastných znalostí. Ide o všetky rekvalifikácie, absolvované kurzy, školenia a podobne, z ktorých máte doklad o absolvovaní: certifikát či osvedčenie. Opäť uvádzate: časové údaje od kedy do kedy, presný názov kurzu či rekvalifikácie, názov vzdelávacej inštitúcie, miesto školenia.
5. Jazykové znalosti V súčasnosti takmer každý zamestnávateľ vyžaduje ovládanie cudzieho jazyka. Dôležité je uviesť, aký jazyk ovládate a na akej úrovni. Rozlišujú sa štyri rôzne stupne znalosti jazyka: pasívne, slovom a písmom, aktívna komunikácia, odborná terminológia.
6. Ďalšie schopnosti V tejto sekcii sa uvádzajú údaje týkajúce sa nasledujúcich oblastí: Vodičský preukaz - skupina znalosť strojopisu Ovládanie PC - uveďte všetky PC programy, ktoré ovládate, i s príslušnou úrovňou (základná znalosť, užívateľská znalosť, administrátorská úroveň). Možno sa nepovažujete za odborníka, ale pamätajte na to, že sa ešte nájde veľa ľudí, ktorí nemajú ani základy práce s PC - nedopustite, aby si zamestnávateľ myslel to isté aj o vás. Ekonomické znalosti - ak ovládate účtovníctvo či vedenie pokladnice, uveďte to v tejto časti.
7. Záujmy Zahŕňať do životopisu tento oddiel nie je nutné. Vaše záujmy napovedajú veľa o vašej povahe: o tom, či ste skôr introvert (uprednostňujete individuálne športy) alebo extroverti (skupinové športy), ako prežívate voľný čas, o zameraní mimo profesionálneho života, atď. V tejto časti môžete uviesť dobrovoľnícke aktivity, členstvo v kluboch, združeniach, asociáciách, záujmových organizáciách, profesijných združeniach a podobne.
8. Referencie Je užitočné, ak môžete uviesť kontakt na osoby, ktoré o vás môžu podať referencie. Niektorí zamestnávatelia to doslova vyžadujú. Ak môžete vyplniť túto rubriku, je to bod pre vás.
9. Miesto, dátum, podpis Dátum životopisu by mal byť vždy aktuálny. Podpisom vyhlasujete pravdivosť. Ak posielate životopis v elektronickej podobe, podpisujete ho jednoducho svojím menom napísaným klávesnicou. Pokiaľ ho však posielate poštou, mali by ste podpísaný rukou.

Práca | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014