Brunov Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako správne behať a nezabiť sa pri tom

Behanie je jednoduché. To sa ľahko povie, môže niekto namietať. Ale je to pravda, keď sa to naučíte, je behanie naozaj hračka. Len to nesmiete preháňať, aby ste telo na začiatku nepreťažovali. Inak vás chuť na behanie čoskoro prejde.
Dopadať na päty alebo na špičky? Prirodzený pohyb rozhodne nespočíva v ťažkom dopade po každom kroku, kedy päta slúži ako tlmič. Naše telo inštinktívne zachytáva veľké rázy. Každý krok sa utlmí a odpruží pomocou väziva v pätovej časti, pootočením nohy pri dopade (pronácia) a pomocou svalstva členkových a bedrových kĺbov vr. svalstva kolena. Počas fázy dopadu sa noha za normálnych podmienok dotýka zeme vzadu na vonkajšej strane. Krátkodobo sa využíva celá noha a potom sa prechádza do fázy odrazu. Odraz potom začína v strednej časti nohy a pokračuje cez vankúšik palca.

 

Beh cez päty: najčastejšie štýl pri behu na dlhé trate. Noha dopadá vonkajšou stranou päty na zem, potom sa ľahko vykláňa smerom dovnútra, až kým sa podkladu nedotkne celou plochou a potom sa jej pohyb dokončí cez bruško palca a súčasne sa noha znova odráža.

 

Beh cez špičky: tak behajú predovšetkým šprintéri. Je to prirodzený spôsob behu, bežíme ak naboso. Vplyv je v oblasti bruška palca a potom nasleduje krátke prevoz cez prednú časť chodidla až k päte. Absolvovať beh na dlhšiu vzdialenosť alebo maratón na špičkách by bolo príliš namáhavé. Tento spôsob využívajú snáď len špičkoví africkí bežci s malou hmotnosťou. Kto behá cez špičky, musí počítať s častejšími poraneniami svalstva a Achillovej päty.

 

Ako správne dýchať? Je to jednoduchý proces. Nadychujte sa a vydychujte buď ústami alebo nosom, v troj- alebo štvor- taktu - akékoľvek tvrdošijné lipnutie na niektorom z týchto spôsobov je však hlúposť. Spoľahnite sa na to, že váš organizmus si sám reguluje prísun kyslíka. Dýchanie je úplne prirodzený pochod a na tom by sa nemalo nič zmeniť. Napriek tomu by ste sa vedome mali sústrediť na hlboké a úplné vydýchnutie. Intenzívnom výdychom zväčšíte vitálnu kapacitu pľúc. Čím viac vydýchnete, tým hlbšie sa budete môcť nadýchnuť. Príliš plochým dýchaním bránite dokonalé výmene vzduchu v pľúcach.

 

Ako pracovať pažami? Ruky by mali pri behu pomáhať. Je chybou, ak ich používate málo. Efektívnymi pohyby paží môžete značne podporiť prácu nôh, teda pohyb vpred. Čím ekonomickejšie sú vaše pohyby, tým menšia je spotreba energie, a tým je väčší váš výkon. Paže by mali v lakťoch zvierať pravý uhol a pohybovať sa paralelne s telom, nie pred ním. Lakte držte pri tele. Dlane by mali byť ľahko otvorené, chrbty rúk smerujú von, palce sú hore. Nezvierajte je v päsť, to by bola zbytočne vydaná energia.

 

A nakoniec: Behanie by vám malo robiť radosť. Ak vám niektoré pohyby budú pripadať neprirodzené, nevykonávajte ich. Pamätajte na to, že čím viac budete behať a cvičiť, tým sa stane vaše bežecká technika prirodzenejšie.

 


Zdravie a šport | stály odkaz

Komentáre

  1. Běh do krámu
    Přeji všem krásný den,
    rád bych se prosím zeptal, jestli neznáte tohle: https://fitkitchen.cz/ Jelikož jsem sportovec, běhám a dělám triatlon, tak bych potřeboval nějakou vytříbenou stravu, která by mi pomohla se udržet ve formě. Tohle mi zatím přišlo asi jako nejlepší volba z toho, co jsem na internetu viděl. Tak díky...
    publikované: 03.02.2022 01:19:07 | autor: Luboš Dostál (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Běhání
    Já bych běhat tedy rozhodně nedokázala, minimálně v tom sportovní duchu ne, doběhnout na autobus samozřejmě zvládám :) Znám lidi, kteří běhání mají moc rádi a začali s ním třeba kvůli tomu, aby nemuseli absolvovat toto - https://www.premier-clinic.cz/zakroky/abdominoplastika/, také ale znám lidi, které by do běhání nikdo nedostal a opravdu nyní nemyslím jen sebe :)
    publikované: 21.04.2022 07:15:00 | autor: Lea (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014